Criticul literar francez Éric Dussert la Bookfest București

Invitație la lansarea romanului Voiaje în Caleidoscop de Irène Hillel-Erlanger

Éric Dussert va fi prezent la evenimentul de lansare al cărții Voiaje în Caleidoscop din cadrul Bookfest București, sâmbătă 4 iunie 2022, începând cu ora 13.30.

Răspunzând invitației lansate de Editura Alchimică Ezoterică Fundamentală, Éric Dussert va fi prezent la București pentru evenimentul de lansare al ediției în limba româna a romanului Voiaje în Caleidoscop de Irène Hillel-Erlanger. Evenimentul intitulat „Alchimie literară în romanul dadaist” se bucură inclusiv de participarea scriitoarei Viorica Răduță și va fi moderat de Ioana Căpraru, coordonator editorial. Lansarea va avea loc sâmbătă 4 iunie 2022, începând cu ora 13.30, în Cafeneaua Literară din cadrul Bookfest București.

Despre „Voiaje in caleidoscop”, Éric Dussert spune că inițial i-a atras atenția prețul cărții, în catalogul unui anticar parizian. Prețul incredibil de mare pentru o carte atât de mică, l-a făcut curios să cerceteze dacă acest roman mai are și alte calități pe lângă evidenta raritate. A fost o re-descoperire a autoarei Irène Hillel-Erlanger, despre care Éric va scrie în detaliu atât în cele două volume dedicate “uitaților”, cât și în numeroase articole în reviste literare. „Figură a Parisului ezoteric din perioada Belle Époque, frumoasa Irène Hillel-Erlanger a agitat spiritele cu acest roman învăluit în mister. Pentru profani, Voiaje în Caleidoscop este un roman scurt și intens, foarte fidel stilului anilor 1920, dornic să uimească și să frapeze. Scrierea romanului coincide cu începuturile artei cinematografice. Autoarea este o poetă apropiată de cercurile suprarealiştilor, sub pseudonimul Claude Lorrey și va deveni ulterior scenarista regizoarei Germaine Dulac, cu care fondează casa de producţie DH în 1916.Semnalată de Aragon în revista Literatura în 1919 și de misteriosul Fulcanelli (pseudonim al lui Jean-Julien Champagne, celebru autor al Misterului catedralelor și, mai prozaic, director al Gaz de Paris) – cartea sa a devenit o referință clasică a literaturii ezoterice. Reprezintă totodată și o curioasă tentativă de roman în stil cubist și în cheie ocultă, ce oferă o perspectivă avizată asupra relației dintre Eugène Canseliet – cel care a impus probabil distrugerea cărții – și maestrul acestuia, Fulcanelli.” scrie Éric Dussert.

Scriitor, editor și critic literar francez, Éric Dussert (n.1967) se dedică cu mult spirit de aventură căutării de comori literare: opere neglijate, pe nedrept ignorate sau îngropate în timpuri trecute. În 2013, a oferit o primă antologie a descoperirilor în volumul cu titlul „Une forêt cachée. 159 portraits d’écrivains oubliés“. Cei 156 de autori francezi portretizați sunt la prima întâlnire cu publicul zilelor noastre deoarece cărțile lor mai figureaza astăzi doar în unele colecții speciale (ale câtorva biblioteci) – sau doar ca mențiuni în câte un catalog, în câte o cronică din jurnalele vremurilor apuse.
În 2018 a continuat acest omagiu adus Nerecunoscuților, scoțând din uitare 136 de scriitoare, „femmes de lettres”, trecute cu vederea sau doar nebăgate în seama. Acest demers de recunoaștere a devenit inevitabil feminist în urma ușoarei nedumeriri «De ce au fost ignorati acesti scriitori» cu evidentul răspuns «pentru ca au fost femei», la care se adăuga o întreagă galerie de „faux-pas”-uri: unele erau implicate în relații safice sau lesbiene, altele purtau pantaloni (purtarea pantalonilor de către femei a fost ilegală in Franța pînă în anul 2013, cand legea respectivă a fost abrogată). Se regăsesac acum reunite de Dussert în „Cachées par la forêt. 136 portraits de femmes de lettres oubliées”.
Eric Dussert continuă să își prezinte intr-un mod inventiv lecturile și cercetările literare, cronicile sale sunt adesea creatii cu iz beletristic ce iau ca subiect literatura – „Les 1001 vies des livres”, „Du corps à l’ouvrage: Les mots du livre” inclusiv în articolele de pe blogul său – „L’Alamblog”.

Editura Alchimică Ezoterică Fundamentală vă adresează invitația de a participa la acest eveniment, în care cei doi scriitori Éric Dussert și Viorica Răduță vor fi interlocutorii presei și ai iubitorilor de aventuri literare.

🌡️ Pagina de Fb a evenimentului: https://fb.me/e/1r7akagkQ

Detalii de contact pentru informații suplimentare:
ioana@eaef.ro | contact@alchimiaezoterica.ro
tel: 0753 587 211 | 0790 214 297
whatsapp: 0760 653 737

🔗 Pagina de Fb a editurii: https://www.facebook.com/alchimia.ezoterica/
🌎 Website-ul editurii https://alchimiaezoterica.ro/

Criticul literar francez Éric Dussert la Bookfest București

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *